» Registrace
» Ztráta hesla

» Přidat houbu
Počet houbiček: 120

Holubinky aneb jak poznáme jedlé od nejedlých?


Kategorie článků:  Zajímavosti


 

Jak takové holubinky můžeme v tom převelikém množství hub, poznat?

S vtipem, mu vlastním, to mnohokrát vysvětlil přední český mykolog, v osvětové činnosti jednoznačně nástupce pana Smotlachy, ing. Jiří Baier.
Vezmete do ruky plodnici, o které předpokládáte, že by to mohla být holubinka a špičku nože jemně, s citem, zaryjete do třeně. Když se vám kus houby vylomí, jako kdyby jste to samé udělali s jablkem, tak je to jednoznačně holubinka. To samé platí pro ryzce. Ostatní houby, naopak po tomto úkonu, vám vydají táhnoucí se kus plodnice. Vyzkoušejte, hned v zápětí pochopíte, a budete mít na věky věků jasno.

Jak poznat, která holubinka je jedlá a která nejedlá?

Zlehčíme-li to, tak každá holubinka je jedlá. Žádný druh neobsahuje jedovaté látky, takže nás žádná z nich neotráví. Není jiné cesty, než se holubinky naučit znát. Chce to praxi, atlasy nám tady moc nepomohou. Nejlépe je seznámit se s houbařem, mykologem, který je alespoň trochu umí, a tak se je slušně, dobře, naučit. Druhou možností je procházet lesem, ochutnávat a tak získávat zkušenost. Bohužel ty holubinky nepoživatelné, nejedlé, nám při ochutnávce mohou způsobit nepříjemné zážitky.

Ochutnáváme holubinky....

Bohužel, nikdo si ještě nepatentoval vynález, jak po ochutnání plodnice se zbavit té příšerné pálivosti, hnusných pachutí. Stále se čeká na dobrý nápad, aby po ochutnání ta děsivost ihned odezněla. Máte velikou příležitost něco vymyslet, jak pro sebe, tak i pro ostatní, kteří vám budou na věky věků vděční. Sehneme se k plodnici, nevykrucujeme jí, (houby netrháme, neškubeme, ale vykrucujeme!) kdyby byla pro nás nepoživatelná, abychom jí zbytečně utržením nepřipravili o život. Chraňme důsledně přírodu, tedy i houby a především to takto vysvětlujme dětem, svým potomkům. Utrhneme si malilinkatou část kloboučku a odstraníme kůžičku. Vložíme do úst mezi rty a špičku jazyka a sem tam přehazujeme, čekáme na výsledek. Jestliže nepálí, tak je to ta naše do kuchyně. Já beru často i ty, které jsou ostré jen maličko. Jistě není třeba připomínat, že holubinky jsou jedny z nejchutnějších hub. Pro začátečníky doporučuji po vložení do úst jí následovně ihned vyplivnout. Čím déle jí tam budete mít, tím je to potom horší. Důležitým pravidlem je, nikdy si nemnout oči, nos. To by vám mohlo zkazit celý den. Aby byla poznatelnost dokonalá, je ale mnohdy lepší nechat kousek plodnice v ústech déle. Potom si můžeme býti naprosto jisti, která pak to holubinka je. Někdy to trvá i po dobu mnoha vteřin, než se houba projeví. Čím déle ale budeme ochutnávat, tím déle pak budeme trpět.

Sám bych tyto skutečnosti nenepsal lépe, takže jsem to převzal od Burleho





Diskuze ke článku
( Celkem: 0 )
Jméno:   
E-mail:   
Vzkaz: 
Aktivní odkaz přidáte takto:
link[http://www.adresa.cz]
Antispam:   
   



 
 
Zatím není vložen žádný komentář.
 
 


TOPlist

Poděkování za fotografie a texty: eM.eR. | WiKi 2016 © PiDi Soft |  Mapa stránek