Hřib dubový (pravák)
|
![]()
Foto: WiKi
|
|
|
Název | Hřib dubový (pravák) |
Slovenský název | Hríb dubový |
Latinský název | Boletus reticulatus |
Kategorie | Houby Jedlé - velmi chutné |
Říše | Houby - Fungi |
Třída | Stopkovýtrusé - Basidiomycetes |
Řád | Hřibotvaré - Boletales |
Čeleď | Hřibovité - Boletaceae |
Doba růstu | Květen - Listopad |
Hřib dubový (Boletus reticulatus Schaeff. 1774) je jedlá houba z čeledi hřibovitých, která patří do skupiny pravých hřibů sekce Edules. Řadí se k houbařsky nejvyhledávanějším druhům. Další názvyDále se používají následující lidové názvy: pravák, bílý hřib, březový hřib, doubáček, doubravník, doubravník dubový, dubák, dubňák, dubravník, kamenáč, kozák, panský hřib, poddoubník, pravej doubravník, pšenčňák, říbek, skalní hřib, tvrďák nebo tvrzík. PopisKlobouk dosahuje 50 - 200 (250) milimetrů, zprvu je polokulovitý, později klenutý až ploše poduškovitý. Zbarvený bývá v bledě nahnědlých až hnědých odstínech od světle kožově hnědé či šedavé přes šedohnědou, hnědookrovou, světle hnědou až sytě hnědou. Povrch může být vrásčitě nerovný, pokožka bělavě plstnatá, suchá, matná, později až krupičkatě šupinkatá, někdy zčásti olysalá. Jen za vlhkého počasí lesklá a trochu slizká. Při suchém počasí může rozpraskávat.[ Rourky jsou v dospělosti 10 - 30 milimetrů vysoké, nejprve bělavé, pak žluté, žlutoolivové až ve stáří olivově zelené. Třeň dosahuje délky 70 - 200 (250) × 20 - 65 milimetrů, bývá masitý, nejprve soudkovitě či vejčitě břichatý, později kyjovitý. Od mládí je nahnědle zbarvený, později rovnoměrně hnědý, většinou není žíhaný. Kryje jej síťka - zprvu bílá, později okrová až hnědá. Dužnina je bílá, barevně neměnná příjemně houbové vůně a nasládle hřibovité chuti VýskytHojný druh listnatých a smíšených lesů. Vyskytuje se i na stanovištích ovlivněných lidskou činností jako jsou parky nebo hráze rybníků. Fruktifikuje od května do října. Pilát jej uvádí jako charakteristický teplomilný druh habrových doubrav. Konkrétně jako druh dubo-habrových lesů na nevápenatých půdách a druhy kyselých doubrav a oligotrofních habrových doubrav. Možná záměnaMladé plodnice mohou nezkušení houbaři snadno zaměnit s nejedlým Hřibem žlučníkem, u kterého sice postiženému nehrozí smrtelná otrava, ale spíše houbaři pro svou nesnesitelnou hořkou chuť zkazí celé houbové jídlo. Nejlépe se o pravosti Hřibu dubového přesvědčíme ochutnávkou na špičku jazyku. V případě, že ucítíme palčivě hořkou chuť jedná se o hřib žlučník. U velkých plodnic je rozdíl patrnější hlavně v zabarvení rourek klobouku. Hřib dubový je má žluté, ale hřib žlučník narůžovělé. Ostatní záměny jsou za jedlé houby.
|
Zatím není vložen žádný komentář. |