Pečárka polní (Žampion polní)
|
![]()
Foto: Pitrixx
|
|
Název | Pečárka polní (Žampion polní) |
Slovenský název | Pečiarka poľná |
Latinský název | Agaricus Campestris L. |
Kategorie | Houby Jedlé - velmi chutné |
Říše | Houby - Fungi |
Třída | Stopkovýtrusé - Basidiomycetes |
Řád | Pečárkotvaré - Agaricales |
Čeleď | Pečárkovité - Psathyrellaceae |
Doba růstu | Červenec - Říjen |
Pečárka polní či žampion polní (Agaricus campestris) je stopkovýtrusná houba z čeledi pečárkovité (Agaricaceae). PopisKlobouk: 50-120mm široký,nejprve nízce kuželovitý, až polokulovitý, později až rozložený, hladký, později šupinkatý, bílý, ve stáří lehce hnědnoucí. VýskytVyskytuje se v celém mírném pásmu. Objevuje se hojně v červnu až říjnu, hlavně po vydatnějších deštích, na loukách, pastvinách, polích, v parcích a kolem cest. Roste často v kruzích, pruzích a velkých skupinách. Možné záměny
VyužitíPečárka polní je jednou z nejchutnějších pečárek, v kuchyni je všestranně použitelná. Mladé plodnice jsou chutné i v octovém nálevu, starší se mohou sušit.
CO ŽAMPIONY OPRAVDU DOKÁŽOU?
Žampiony se pro svůj antidiabetický účinek doporučují jako součást stravy pro diabetiky. Jak bylo zjištěno při pokusech s laboratorními zvířaty, jejich konzumace snižuje potřebu inzulinu pro regulaci krevní glukózy. Žampiony jsou též vhodné pro obézní lidi, protože jsou syté, a pokud se nesmaží nebo nepřipravují na oleji, mají jen velmi málo kalorií. Při pokusech s laboratorními zvířaty na University of Surrey (Velká Británie) bylo dokázáno, že žampiony výrazně zlepšují průběh cukrovky. Jsou též zdrojem proteinů, vitaminů skupiny B a malého množství sacharidů. Pozor na syrové žampiony!Zatímco některé studie poukazují na to, že syrové žampiony mohou mít kvůli obsahu agaritinu karcinogenní účinky, jiné to popírají. Jelikož na tomto poli neexistuje jednoznačné stanovisko, je lepší se jejich konzumaci v syrovém stavu vyhnout. Pokud se i přesto rozhodneme použít žampiony např. do salátů, musíme je dobře očistit a oloupat. Používají se dále vařené, smažené a připravené na mnoho dalších způsobů. Jejich úprava nezabere více než několik málo minut. Zavařením, mražením, ale především sušením se dá zachovat jejich chuť i aroma.
Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion. |
Zatím není vložen žádný komentář. |