» Registrace
» Ztráta hesla

» Přidat houbu
Počet houbiček: 120

Smrž obecný
Smrčok jedlý  |  Morchella esculenta

Kategorie: Houby Jedlé - velmi chutné


Foto obrázek houby Smrž obecný | Morchella esculenta | Smrčok jedlý
Foto: WiKi


Název Smrž obecný
Slovenský název Smrčok jedlý
Latinský název Morchella esculenta
Kategorie Houby Jedlé - velmi chutné
Říše Houby - Fungi
Třída Vřeckovýtrusé - Ascomycetes
Řád Kustřebkotvaré - Pezizales
Čeleď Smržovité - Morchellaceae
Doba růstu Duben - Květen


Smrž obecný (Morchella esculenta) je výtečná jedlá houba z čeledi smržovitých. Kulináři přirovnávají smrže k lanýži i když jeho použití je poněkud širší.

Popis

Plodnice o výšce až 200 mm bývá kulovitého či mírně protáhlého tvaru.
Klobouk
o výšce do 100 mm má vejčitý tvar a nažloutlou až nahnědlou barvu. Celý jeho povrch je poset hlubokými jamkami, které jsou od sebe odděleny příčnými a podélnými lištami. Klobouk je dutý a těsně přirostlý k bílému až světle hnědému třeni.
Třeň dosahuje šířky až 40 mm, ve spodní části bývá a něco širší. Výtrusy jsou hladké a elipsoidní o rozměrech zhruba 17–24 × 10–15 µm.
Výtrusný prach má jemnou krémovou barvu

Výskyt

Smrž obecný je jarní houba. Roste od dubna do května, někdy už i v březnu. Upřednostňuje okraje lesů a cest, listnaté háje, luhy, louky, zahrady, parky, ale i méně tradiční houbové lokality jako jsou zavážky, sklady dříví či hromady odpadků a popele. Smrž obecný je nejpočetnějším zástupcem rodu smrž v Česku. Roste prakticky v celém mírném pásu severní polokoule a Austrálii

Použití

Všechny smrže jsou velmi ceněné jedlé houby, velmi oblíbenými a vyhledávanými pro široké kuchyňské využití. V mnoha státech, např. ve Francii, USA, Itálii aj. jde o houby vysoce ceněné na trzích. Díky stejné upotřebitelnosti všech smržů není nutno v případě praktického sběru rozlišovat jednotlivé druhy.

Dutost plodnic nabízí možnost porůznu plněných smržů. Dále jsou smrži vhodní na smaženici, do polévky, hodí se i k přípravě méně tradičních pokrmů jako je např. puding či pomazánka ze smržů.

Smrže jsou zasyrova křehké a před kuchyňským zpracováním je doporučuji spařit. Zbaví se tím jednak nečistot, které ulpívají na jejich členitém klobouku, jednak tím jejich plodnice zcela zvláční a překrojením neztrácejí tvar pro oko a dají se i pohodlně nadívat. Recept na smržovou omážku naleznete zde.

Smrži se dobře i suší, a to nejlépe tak, že se podélně rozkrojí a opláchnou ve vodě, aby byla plodnice zbavena nečistot a drobného hmyzu.

Staré plodnice se nedoporučuje sbírat, protože mohou obsahovat jedovaté látky.

Možné nežádoucí účinky

Stejně jako v případě dalších jedlých ascomycetů i mnoha jiných jedlých hub není radno požívat smrže syrové, je žádoucí tepelně je upravit. U smrže úzkohlavého (Morchella angusticeps Peck), z příbuzenstva smrže špičatého, byl v 60. letech podle J. W. Grovese zaznamenán případ mírné inkompatibility s alkoholem, projevivší se zvracením, průjmem a zrychleným tepem.

Možná záměna

  • Ucháč obecný - jedovatá - Kačenky a Smrže (Morchella) mají klobouk jamkatý, nikoliv mozkovitě zprohýbaný jako je tomu u Ucháče.
  • Kačenka česká (Verpa conica) je dosti podobný příbuzný druh, rostoucí rovněž na jaře na podobných místech, je však vzácnější. Kačenka však po rozkrojení není dutá. Odlišuje se ale třeněm přirostlým ke klobouku nikoli až ve špičce klobouku.


Podobné houby



Diskuze, komentáře ...
( Celkem: 0 )
Jméno:   
E-mail:   
Vzkaz: 
Aktivní odkaz přidáte takto:
link[http://www.adresa.cz]
Antispam:   
   



 
 
Zatím není vložen žádný komentář.
 
 


TOPlist

Poděkování za fotografie a texty: eM.eR. | WiKi 2016 © PiDi Soft |  Mapa stránek


loading...