» Registrace
» Ztráta hesla

» Přidat houbu
Počet houbiček: 120

Ryzec syrovinka
Rýdzik surovičkový  |  Lactarius volemus

Kategorie: Houby Jedlé - velmi chutné


Foto obrázek houby Ryzec syrovinka | Lactarius volemus | Rýdzik surovičkový
Foto: M.Růžek
Foto obrázek houby Ryzec syrovinka | Lactarius volemus | Rýdzik surovičkový


Název Ryzec syrovinka
Slovenský název Rýdzik surovičkový
Latinský název Lactarius volemus
Kategorie Houby Jedlé - velmi chutné
Říše Houby - Fungi
Třída Stopkovýtrusé - Basidiomycetes
Řád Holubinkotvaré - Russulales
Čeleď Holubinkovité - Russulaceae
Doba růstu Srpen - Říjen


Ryzec syrovinka (Lactarius volemus, někdy pouze syrovinka) slovensky Rýdzik surovičkový s bílým mlékem je jedlá houba z čeledi holubinkovitých rostoucí v mírném podnebném pásu.

Syrovinka je velice vyhledávaným druhem mezi houbaři. Většinou je tato pozoruhodná houba v lese ihned snědena jejím nálezcem. Syrovinka patří k těm druhům hub, kterých v posledních 10 letech výrazně ubylo. Existují však ještě oblasti, ve kterých se vyskytuje hojně.  Navíc se vám nikdy nestane, že byste syrovinku našli prolezlou červy. Spíš bývá ožírána slimáky.

Lidové názvy

  • bílá kravička, kravařka, máselník, mlíčňák, syrovátka či štědrovka.
  • slovensky Rýdzik surovičkový

Popis

Klobouk 40-150mm, vyklenutý, později až vmáčklý, v mládí podvinutý, široký žlutooranžový až rezavě hnědý.
Lupeny připojené až sbíhavé, krémově nažloutlé barvy.
Třeň podobné barvy je v mládí světlejší.
Vůně je nápadná, silně slanečkovou.
Dužnina i mléko jsou bílé, později mírně šednoucí.  Ve stáří, nápadné značně aromatickou vůní, jež je obvykle charakterisována jako slanečková. T
ato vůně bývá také srovnávána s vůní krabího masa, se při tepelném zpracovávání vytrácí.

Výskyt

Roste roztroušeně v lesích listnatých a též ve smrčinách, od nížin do podhůří.

Použití

Chutná výtečně, zejména osolená a opečená na ohni nebo na plotně. Vynikající je smažená na tuku (oleji) s kmínem. Pro osobitou chuť a tuhou dužninu se méně hodí pro další běžné kuchyňské úpravy. Někdy se požívá syrová. Výhodou je, že plodnice vyrůstají i za teplého suchého počasí, tehdy ale mají v dužině málo mléka. Jméno má od toho, že se konzumuje také syrová.

Více o vhodné úpravě ryzců najdete zde.



Podobné houby



Diskuze, komentáře ...
( Celkem: 0 )
Jméno:   
E-mail:   
Vzkaz: 
Aktivní odkaz přidáte takto:
link[http://www.adresa.cz]
Antispam:   
   



 
 
Zatím není vložen žádný komentář.
 
 


TOPlist

Poděkování za fotografie a texty: eM.eR. | WiKi 2016 © PiDi Soft |  Mapa stránek