Šiškovec černý (cikán)
|
![]()
Foto: Herom
|
|
|
Název | Šiškovec černý (cikán) |
Slovenský název | Šiškovec šupinatý |
Latinský název | Strobilomyces floccopus |
Kategorie | Houby Jedlé |
Říše | Houby - Fungi |
Třída | Stopkovýtrusé - Basidiomycetes |
Řád | Hřibotvaré - Boletales |
Čeleď | Hřibovité - Boletaceae |
Doba růstu | Červenec - Říjen |
Šiškovec černý (Strobilomyces floccopus) (lidově zvaný „cikán“) je jedlá houba z čeledi hřibovitých. PopisKlobouk je zprvu klenutý, později plochý, světle šedě až popelavě zbarvený, hustě pokrytý tmavšími, šedočerně až sazově zbarvenými, velkými měkkými šupinami až vatovité konzistence. Klobouk má v průměru 6-15 cm (až 20cm). Hymenofor na spodní straně klobouku je tvořen rourkami, jež jsou u mladých plodnic zakryty vatovitým velem – plachetkou. Póry rourek jsou v mládí světlé, posléze šedé až černající. Třeň je zhruba 5 – 15 cm dlouhý, válcovitý, šedě zbarvený, na provrchu vatovitě šedočerně plstnatý či šupinkatý. Dužnina je zbarvena světle, po poranění či na řezu se však rychle zbarvuje do červena a posléze černá. Její chuť i vůně jsou nenápadné, zemité. Výtrusný prach je černě zbarvený. VýskytRoste nepříliš hojně od července do října v jehličnatých i listnatých lesích, spíše ve středních a vyšších polohách. UžitíŠiškovec černý je jedlý, ke sběru jsou však doporučovány jen mladší plodnice. Ke konzumaci se využívají klobouky. Třeň se používá k vyvaření v polévce pro získání tmavého vývaru. Mladý klobouk fritovaný v sádle býval považován za pochoutku. |