» Registrace
» Ztráta hesla

» Přidat houbu
Počet houbiček: 120

Žampion ovčí (Pečárka ovčí)
Pečiarka ovčia (rákosník)  |  Agaricus osecanus

Kategorie: Houby Jedlé - velmi chutné


Foto obrázek houby Žampion ovčí (Pečárka ovčí) | Agaricus osecanus | Pečiarka ovčia (rákosník)
Foto: WiKi
Foto obrázek houby Žampion ovčí (Pečárka ovčí) | Agaricus osecanus | Pečiarka ovčia (rákosník)
Foto obrázek houby Žampion ovčí (Pečárka ovčí) | Agaricus osecanus | Pečiarka ovčia (rákosník)


Název Žampion ovčí (Pečárka ovčí)
Slovenský název Pečiarka ovčia (rákosník)
Latinský název Agaricus osecanus
Kategorie Houby Jedlé - velmi chutné
Říše Houby - Fungi
Třída Stopkovýtrusé - Basidiomycetes
Řád Pečárkotvaré - Agaricales
Čeleď Pečárkovité - Psathyrellaceae
Doba růstu Červenec - Říjen


Pečárka ovčí neboli žampion ovčí (Agaricus arvensis) slovensky Pečiarka ovčia (lidově také rákosník) je houba z třídy stopkovýtrusých hub. Poprvé byla odborně pojmenována v roce 1762 Jacobem Christianem Schaefferem.

Popis

Klobouky jsou 70-150mm široké, v mládí polokulovité, pak klenuté, až ploše rozložené, hladké, hedvábně lesklé, bílé, se žlutavým nádechem, dotekem žloutnoucí.
Lupeny jsou zpočátku bledé, pak masově šedé, čokoládové až černé.
Třeň je bílý, vločkatý, 60-150mm dlouhý, 10-30mm široký, válcovitý, dole silnější, dutý, v horní třetině nesoucí vločkatý prsten. Po otlačení žloutnoucí.
Příjemná anýzová vůně.

Výskyt

Vyskytuje se v celém mírném pásmu. Objevuje se hojně v červnu až říjnu, hlavně po vydatnějších deštích, na loukách, pastvinách, polích, v parcích a kolem cest. Roste často v kruzích, pruzích a velkých skupinách.

Tyto pečárky mají sklon růst každý rok na stejném místě, takže jestliže je jednou najdete, můžete očekávat na tomto místě jejich růst i v příštích letech.

 

Možné záměny

  • Jako všechny bílé pečárky je možné i tento druh zaměnit za jedovaté muchomůrky jízlivé (Amanita virosa) a jarní (Amanita verna) – obě vyrůstají z pochvy.
  • POZOR: na záměnu s dosti podobnou, stejně hojnou, slabě jedovatou Pečárku zápašnou!
    Pečárka ovčí se na rozdíl od své jedovaté kolegyně zbarvuje na řezu žlutě a žluté zbarvení na klobouku až po nějaké době. Pečárka zápašná se do žluta zbarví inhed po poškríbání klobouku a vůně přopomíná svítiplyn místo anýzu.

Využití

Pečárka ovčí je jednou z nejchutnějších pečárek, v kuchyni je všestranně použitelná. Mladé plodnice jsou chutné i v octovém nálevu, starší se mohou sušit.



Podobné houby



Diskuze, komentáře ...
( Celkem: 0 )
Jméno:   
E-mail:   
Vzkaz: 
Aktivní odkaz přidáte takto:
link[http://www.adresa.cz]
Antispam:   
   



 
 
Zatím není vložen žádný komentář.
 
 


TOPlist

Poděkování za fotografie a texty: eM.eR. | WiKi 2016 © PiDi Soft |  Mapa stránek