» Registrace
» Ztráta hesla

» Přidat houbu
Počet houbiček: 120

Pečárka dvouvýtrusá (Žampion zahradní)
Pečiarka zahradná  |  Agaricus bisporus

Kategorie: Houby Jedlé - velmi chutné


Foto obrázek houby Pečárka dvouvýtrusá (Žampion zahradní) | Agaricus bisporus | Pečiarka zahradná
Foto: WiKi
Foto obrázek houby Pečárka dvouvýtrusá (Žampion zahradní) | Agaricus bisporus | Pečiarka zahradná


Název Pečárka dvouvýtrusá (Žampion zahradní)
Slovenský název Pečiarka zahradná
Latinský název Agaricus bisporus
Kategorie Houby Jedlé - velmi chutné
Říše Houby - Fungi
Třída Stopkovýtrusé - Basidiomycetes
Řád Pečárkotvaré - Agaricales
Čeleď Pečárkovité - Psathyrellaceae
Doba růstu Červen - Říjen


Pečárka dvouvýtrusá (Agaricus bisporus syn. Agaricus brunnescens (Peck.) Hlaváček, Psalliota bispora (J.E. Lange) F.H. Møller & Jul. Schäff.) česky též pečárka hnědá, pečárka zahradní, žampion dvouvýtrusný či žampión dvouvýtrusý je jedlá a pěstovaná houba z čeledi pečárkovité (Agaricaceae).

Popis

Plodnice se u druhů rostoucích volně v přírodě a těch, které jsou podomácku či průmyslově pěstovány liší, a to barvou.

V přírodě rostoucí pečárka dvouvýtrusá (A. bisporus) má v mládí zavalitý nahnědlý třeň ve tvaru hrušky a na povrchu hnědý jemně šupinatý klobouk, který se přimyká skoro ke třeni. Později se pochva trhá a zůstává v podobě bílé až bílo nahnědlé plachetky.
Klobouk je malý v poměru ke třeni a značně kulovitý se stářím přibývá zvláště na průměru, avšak udržuje svůj půlkruhový tvar. Dosahuje průměru 50–120 mm. Je masitý a zespoda jsou z počátku lupeny masovité barvy v podobě stříšky, později se rozprostírají do vodorovné hladiny a mění se i jejich barva v tmavě hnědou. Stejně tak klobouk přibírá tmavší hnědou barvu a postupně od jeho obvodu ke středu se šíří šupiny. Někdy jsou lupeny v mládí zcela bílé.
Výtrusy
jsou vejčité až kulovité, purpurově hnědé barvy, dosahující rozměrů 6,5–7,5 na 5,5–6,5 mikrometrů. Třeň bývá 40–80 mm dlouhý, značně tlustý o průměru 10–30 mm, plachetka na něm zůstává ohnuta dolů. Dužnina je bílá, šťavnatá, po porušení mírně masově zbarvená, později mění barvu do rezava. Mycélium je bílé.
Pěstované pečárky jsou velmi podobné, rozdíl je však v barvě – jsou bílé, klobouk má víc šupinek.
V posledních letech však byly vypěstovány i nahnědlé tržní kmeny nazývané ve Spojených státech obchodním názvem crimini a portabello.

Výskyt

Od jara do podzimu, respektive od června do října, v průmyslových podmínkách ale kdykoliv. Průmyslově se běžně vyrábí a dodává zpracovaná ke konzumaci do restaurací a jídelen, ale i na pulty obchodů a supermarketů.

Pečárka dvouvýtrusá (A. bisporus) je široce rozšířena v Severní Americe. Většina studií uvádí, že tato pečárka ze severoamerické přírody má svůj původ v Evropě a že se jedná o houby, které unikly z pěstíren. Studie Kerrigana et al. (1995) však ukázala, že vedle cizích pečárek dvouvýtrusých rostou v Severní Americe i druhy původní.

Roste mimo les na hnojených pozemcích, jako jsou louky, komposty, zahrady a pole.

 

Využití

Pečárka polní je jednou z nejchutnějších pečárek, v kuchyni je všestranně použitelná. Mladé plodnice jsou chutné i v octovém nálevu, starší se mohou sušit.



Podobné houby



Diskuze, komentáře ...
( Celkem: 0 )
Jméno:   
E-mail:   
Vzkaz: 
Aktivní odkaz přidáte takto:
link[http://www.adresa.cz]
Antispam:   
   



 
 
Zatím není vložen žádný komentář.
 
 


TOPlist

Poděkování za fotografie a texty: eM.eR. | WiKi 2016 © PiDi Soft |  Mapa stránek


loading...