» Registrace
» Ztráta hesla

» Přidat houbu
Počet houbiček: 120

Ryzec peprný
Rýdzik korenistý  |  Lactarius piperatus

Kategorie: Houby Jedlé - nedobré


Foto obrázek houby Ryzec peprný | Lactarius piperatus | Rýdzik korenistý
Foto: WiKi
Foto obrázek houby Ryzec peprný | Lactarius piperatus | Rýdzik korenistý


Název Ryzec peprný
Slovenský název Rýdzik korenistý
Latinský název Lactarius piperatus
Kategorie Houby Jedlé - nedobré
Říše Houby - Fungi
Třída Stopkovýtrusé - Basidiomycetes
Řád Holubinkotvaré - Russulales
Čeleď Holubinkovité - Russulaceae
Doba růstu Červen - Září


Ryzec peprný (Lactarius piperatus) je jedlá stopkovýtrusá houba, která se vyskytuje v lesích všech druhů v hojném množství ve skupinách i jednotlivě. Můžeme je najít hlavně za suššího počasí především od července do září. Ryzec peprný má tu výhodu, že roste i za sucha.

Popis

Klobouk je 6 - 20 cm velký, má bílou nebo slabě nažloutlou barvu a je lysý, suchý a nelesklý. V mládí je tvar klobouku ploše vyklenutý, potom zploštělý až uprostřed prohloubený (nálevkovitý tvar). Ve staří se na něm vyskytují nahnědlé skvrny po poškození.

Lupeny jsou husté, nízké, úzké a mají bělavou až nažloutlou barvu.

Třeň je 3 - 10 cm dlouhý a 1 - 3 cm tlustý. Má bělavou barvu, válcovitý tvar a je krátký, tuhý a lysý.

Dužina je tvrdá a bělavá, která na řezu roní bílé mléko s palčivou chutí, které na vzduchu nemění barvu. Ryzec peprný je lupenitá houba s nevláknitou kruchou dužninou. Kruchá dužnina znamená, že při nalomení se vláknitě netřepí. To se děje díky kulovitým buňkám, které mají ryzce místo vláknitých hyf.

Výtrusy mají elipsoidní tvar a jsou neúplně síťnaté a amyloidní. Jejich velikost je 8 - 9,5 x 5,5 - 7 µm

Mléko bílé, chuť palčivě peprná.

Výskyt

Ryzec peprný roste v jehličnatém i listnatém lese za suchého počasí hlavně v doubravkách a bučinách. Nejvíce se vyskytuje v mírném pásu severní polokoule.

Použití

Ryzec peprný je nejedlá houba kvůli své pálivé chuti, za jedlý jej lze považovat pouze po speciální úpravě. U citlivějších nebo alergických osob může vyvolat trávící potíže. Po usmažení nebo opečení s cibulkou a slaninou je to výborná pochoutka. V Karpatech je ryzec jedna z nejchutnějších hub domorodých obyvatel, kteří si s touto houbou dochucují kukuřičnou kaši.

V zemích bývalého SSSR se však konzumuje a to jak naložený, tak podušený na slanině. Houba se ovšem musí nejprve vymáčet, aby se zbavila pálivé chuti, zkuste ji v lese nasbírat a pak vyzkoušejte něco netradičního. Pokrm podle tohoto receptu má ostrou pikantní chuť.

  1. Ryzce očistíme a nakrájíme na plátky, zalijeme studenou vodou, vodu měníme po 6 hodinách takže 4x za 24 hodin, houba se tak zbaví palčivé chuti a lze dále kuchyňsky zpracovat
  2. Na pánvi opečeme plátky slaniny a přidáme nakrájené ryzce a cibuli, dusíme pod pokličkou až houby změknou, pak sundáme pokličku a necháme vydusit přebytečnou vodu
  3. K měkkým houbám vmícháme lžíci červené papriky, pokrm osolíme a podáváme s chlebem.

Více o vhodné úpravě ryzců najdete zde.

Záměna

  • Nejvíce podobnou houbou je holubinka bílá (Russula delica), která se liší výškou, neteče z ní mléko a hlavně chutí.
  • Dále možno Ryzce Peprného splést s ryzcem pýřitým (Lactarius vellereus), který má stejný tvar, ale liší se chlupatým na okraji až huňatým kloboukem.
  • Také si ho můžeme splést s ryzcem zelenajícím (Lactarius glaucescens) lišící se zelenajícím mlékem.


Podobné houby



Diskuze, komentáře ...
( Celkem: 0 )
Jméno:   
E-mail:   
Vzkaz: 
Aktivní odkaz přidáte takto:
link[http://www.adresa.cz]
Antispam:   
   



 
 
Zatím není vložen žádný komentář.
 
 


TOPlist

Poděkování za fotografie a texty: eM.eR. | WiKi 2016 © PiDi Soft |  Mapa stránek


loading...