Ucháč obecný (čertova houba)
|
![]()
Foto: M.Růžek
|
|
Název | Ucháč obecný (čertova houba) |
Slovenský název | Ušiak obyčajný |
Latinský název | Gyromitra esculenta |
Kategorie | Houby Jedovaté |
Říše | Houby - Fungi |
Třída | Terčoplodé - Pezizomycetes |
Řád | Kustřebkotvaré - Pezizales |
Čeleď | Chřapáčovité - Discinaceae |
Doba růstu | Březen - Květen |
Ucháč obecný (Gyromitra esculenta) je jedovatá, avšak druhdy sbíraná vřeckovýtrusná houba z čeledi chřapáčovitých, vyznačující se mozkovitě laločnatým kloboukem a rostoucí na jaře v jehličnatých lesích. SynonymaLidové názvy: čertova houba, kačenka, kopeček, křapáč, smržice; na Slovensku např. murhle PopisPlodnice 50-100 mm vysoké a 50-150mm široké, i když se občas najde i větší kus. VýskytRoste spíše nehojně na jaře (březen až květen). Hledat byste jej měli v jehličnatých a smíšených lesích, hlavně pod smrky a borovicemi, nejčastěji na holé půdě nebo v mechu a jehličí, též ale na kůrovině. Jen místy je hojný, zejména na písčitých půdách. Použití a toxicitaZa hlavní účinnou látku bývá považována látka nazývaná gyromitrin, která se v těle rozkládá na vysoce toxický methylhydrazin. Jed působí především na trávicí ústrojí a játra, některé příznaky se podobají otravě muchomůrkou zelenou. Otrava se projevuje zpravidla 6-12 hodin po požití houby, zprvu trávicími obtížemi a zvracením, v těžkých případech pak zhruba od třetího dne následuje jaterní selhání manifestované žloutenkou až i jaterním komatem; otrava může být smrtelná! V některých krajích je tato houba ovšem sbírána a pro svou lahodnou chuť připravována k jídlu, ba dokonce i prodávána na trzích, jak je tomu např. ve Finsku. V takových případech je však vždy nezbytně třeba řádné a dlouhé tepelné úpravy a spaření před další přípravou; voda slitá po spaření je rovněž jedovatá. Literatura však konsumaci této houbu pro její nebezpečnost, jakož i pro nemožnost odstranit jed vařením docela, zásadně nedoporučuje. Možná záměna
|
Zatím není vložen žádný komentář. |