» Registrace
» Ztráta hesla

» Přidat houbu
Počet houbiček: 120

Ryzec syrovátkový
Rýdzik vodnatý  |  Lactarius serifluus

Kategorie: Houby Jedlé


Foto obrázek houby Ryzec syrovátkový | Lactarius serifluus | Rýdzik vodnatý
Foto: M.Růžek


Název Ryzec syrovátkový
Slovenský název Rýdzik vodnatý
Latinský název Lactarius serifluus
Kategorie Houby Jedlé
Říše Houby - Fungi
Třída Stopkovýtrusé - Basidiomycetes
Řád Holubinkotvaré - Russulales
Čeleď Holubinkovité - Russulaceae
Doba růstu Červen - Říjen


Ryzec syrovátkový (Lactarius serifluus (DC.) Fr. 1838) je jedlá houba z čeledi holubinkovitých se jako každý ryzec vyznačuje vytékajícím mlékem po nakrojení. Tento má mírnou chuť a voní po cikorce, nejvíce při zasychání.

Popis

Klobouk: 30-80mm, na středu vmáčklý, v mládí s krátce podvinutým, brzy však ostrým okrajem, někdy lehce zprohýbaný, s matnou, suchou, červeno až černavě hnědou pokožkou, v mládí na okraji bělavě ojíněnou.
Lupeny: nestejně dlouhé,často krátce sbíhající na třeň, nepříliš husté, lámavé, žluté, skořicově žluté, poté rezavě okrové až rezavě hnědé.
Třeň: 20-70x05-15mm, válcovitý, nažloutlý až červenohnědý, bělavě ojíněný, stářím šednoucí.
Mléko: v mládí hojné, později se ztrácí, bělavě vodnaté až bezbarvé, nepalčivé.
Dužnina: křehká, tenká, špinavě okrová až zahnědlá, mírné, slabě nepříjemné chuti a ploštičné vůně, která se usušením změní na cikorkovou.

Výskyt

Roste v doubravách a bučinách, jak kyselých tak zásaditých, v teplejších polohách.

Využití

Ryzec syrovátkový je jedlý druh houby, kuchyňské využití omezené, hodí se jen v malém množství do směsí.

Více o vhodné úpravě ryzců najdete zde.

Možná záměna

Za ryzec kafrový (Lactarius camphoratus), který též voní po cikorce ale i po libečku, či po polévkovém koření maggi, na středu vždy ostrý hrbolek, třeň naspodu tmavě purpurový.



Podobné houby



Diskuze, komentáře ...
( Celkem: 0 )
Jméno:   
E-mail:   
Vzkaz: 
Aktivní odkaz přidáte takto:
link[http://www.adresa.cz]
Antispam:   
   



 
 
Zatím není vložen žádný komentář.
 
 


TOPlist

Poděkování za fotografie a texty: eM.eR. | WiKi 2016 © PiDi Soft |  Mapa stránek


loading...