Ryzec syrovátkový
|
![]()
Foto: M.Růžek
|
Název | Ryzec syrovátkový |
Slovenský název | Rýdzik vodnatý |
Latinský název | Lactarius serifluus |
Kategorie | Houby Jedlé |
Říše | Houby - Fungi |
Třída | Stopkovýtrusé - Basidiomycetes |
Řád | Holubinkotvaré - Russulales |
Čeleď | Holubinkovité - Russulaceae |
Doba růstu | Červen - Říjen |
Ryzec syrovátkový (Lactarius serifluus (DC.) Fr. 1838) je jedlá houba z čeledi holubinkovitých se jako každý ryzec vyznačuje vytékajícím mlékem po nakrojení. Tento má mírnou chuť a voní po cikorce, nejvíce při zasychání. PopisKlobouk: 30-80mm, na středu vmáčklý, v mládí s krátce podvinutým, brzy však ostrým okrajem, někdy lehce zprohýbaný, s matnou, suchou, červeno až černavě hnědou pokožkou, v mládí na okraji bělavě ojíněnou. VýskytRoste v doubravách a bučinách, jak kyselých tak zásaditých, v teplejších polohách. VyužitíRyzec syrovátkový je jedlý druh houby, kuchyňské využití omezené, hodí se jen v malém množství do směsí. Více o vhodné úpravě ryzců najdete zde. Možná záměnaZa ryzec kafrový (Lactarius camphoratus), který též voní po cikorce ale i po libečku, či po polévkovém koření maggi, na středu vždy ostrý hrbolek, třeň naspodu tmavě purpurový. |
Zatím není vložen žádný komentář. |