Slizák švýcarský (lepkavý)
|
![]()
Foto: M.Růžek
|
Název | Slizák švýcarský (lepkavý) |
Slovenský název | Sliziak horský |
Latinský název | Chroogomphus helveticus (rutilus) |
Kategorie | Houby Jedlé |
Říše | Houby - Fungi |
Třída | Stopkovýtrusé - Basidiomycetes |
Řád | Hřibotvaré - Boletales |
Čeleď | Slizákovité - Gomphidiaceae |
Doba růstu | Červenec - Říjen |
Slizák lepkavý (Chroogomphus helveticus) je jedlá houba z čeledi slizákovitých. PopisKlobouk je šafránově žlutý, stářím se postupně stále více zbarvuje do vínově červena, jemně plstnatý a suchý, střed s tupým hrbolem nebo ploše klenutý. V průměru má 2 - 6 cm. Lupeny jsou zpočátku stejné barvy jako klobouk, brzy však výrazně tmavnou vlivem zrajících výtrusů, kdy získávají vínově červenou barvu.
Třeň je zbarvený stejně jako klobouk, mírně plstnatý, zvláště v mládí s oranžově žlutou vláknitou oponkou.
Dužnina je oranžově žlutá, později získává vínově červenou barvu.
VýskytSlizák švýcarský nahrazuje ve smrkovém lese slizáka lepkavého, rostoucího pod borovicemi. Ve smíšených jehličnatých lesích pak vystupují oba druhy vedle sebe. V tomto případě se slizák švýcarský odlišuje svým suchým, matně působícím kloboukem. Staré exempláře slizáka švýcarského se dobře rozpoznávají podle většinou výrazného vínově červeného zbarvení. Vliv na zdravíSlizák švýcarský se stejně jako ostatní houby dá použít i při redukci váhy. V houbách není tuk, ale v nich spousta prospěšných látek. Mohou také transportovat usazený cholesterol z krevního řečiště. |
Zatím není vložen žádný komentář. |