» Registrace
» Ztráta hesla

» Přidat houbu
Počet houbiček: 120

Hlíva ústřičná
Hliva ustricovitá  |  Pleurotus ostreatus

Kategorie: Houby Zdraví prospěšné


Foto obrázek houby Hlíva ústřičná | Pleurotus ostreatus | Hliva ustricovitá
Foto: WiKi
Foto obrázek houby Hlíva ústřičná | Pleurotus ostreatus | Hliva ustricovitá


Název Hlíva ústřičná
Slovenský název Hliva ustricovitá
Latinský název Pleurotus ostreatus
Kategorie Houby Zdraví prospěšné
Říše Houby - Fungi
Třída Stopkovýtrusé - Basidiomycetes
Řád Lupenotvaré - Agaricales
Čeleď Hlívovité - Pleurotaceae
Doba růstu Říjen - Únor


Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm., Führer Pilzk.: 24, 104 (1871)) slovensky Hliva ustricovitá je jedlá dřevokazná houba z čeledi hlívovitých.

Popis

Klobouk široký 40-200mm, škeblovitý až vějířovitý, hladký, popelavě šedý až modrošedý či olivový, někdy s fialovým nádechem.
Lupeny má daleko sbíhavé, vysoké, bílé až šedavé.
Třeň 10-20x10-25mm, postranní, krátký, někdy téměř chybí.
Má několik barevných forem. V kuchyni má všestranné použití, často se mluví o jejích léčivých účincích.

Výskyt

Roste od konce léta až do zimy, při mírné zimě často i na jaře, na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů, zejména na bucích, vrbách, ořešácích, břízách, topolech nebo jeřabinách. Roste hojně, v trsech či střechovitě nad sebou, na kmenech i pařezech listnáčů.

Hlíva ústřičná je široce rozšířená houba rostoucí po celém světě, roste v mírném pásmu i v subtropických lesích.

Pěstování

Celosvětově je po žampionech a šiitake třetí nejdůležitější pěstovanou houbou, ročně se jí vypěstuje kolem 2,5 milionu tun. Dá se koupit v zahradnictví pro domácí pěstování.

Použití v kuchyni

Hlíva ústřičná je jedlá houba s všestranným použitím jak do hotových jídel, tak k nakládání do octa nebo sušení. Je to vynikající surovina pro polévky a omáčky, dobře chutná i konzervovaná v různých nálevech a kombinacích se zeleninou. Běžně se konzumují pouze klobouky hub, ale tuhé třeně se dají usušit a rozemlít na tzv. houbový prášek, který se používá jako aromatické houbové koření. Je výtečná i uzená.

V Rusku je oblíbená zkvašená jako kysané zelí.

Léčebné účinky

Konzumace hlívy díky obsahu polysacharidickému beta 1,3 d-glukanu příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje odolnost proti infekcím, zvyšuje i tvorbu červených krvinek mimo kostní dřeň. Má i účinky proti zánětlivým onemocněním, virovým, bakteriálním a plísňovým chorobám, proti hemeroidům, ekzémům, při léčení popálenin atd.

Hlíva je přírodním zdrojem látek ze skupiny statinů. Studie prokázaly že hlíva obsahuje 0,4–2,7 % statinů v sušině. Obsahuje i β-glukany, také terpeny, zejména pleurotin, který je antibiotickou a antitrombotickou látkou. V mnoha pokusech s konzumací sušené hlívy při dietě u zvířat byl zaznamenán úbytek cholesterolu.

Záměna

Záměna za jiné hlívy není příliš pravděpodobná, snad kromě hlívy plicní.

  • Houbu v prvotřídní lékařské kvalitě lze zakoupit zde.


Podobné houby



Diskuze, komentáře ...
( Celkem: 0 )
Jméno:   
E-mail:   
Vzkaz: 
Aktivní odkaz přidáte takto:
link[http://www.adresa.cz]
Antispam:   
   



 
 
Zatím není vložen žádný komentář.
 
 


TOPlist

Poděkování za fotografie a texty: eM.eR. | WiKi 2016 © PiDi Soft |  Mapa stránek


loading...