Hlíva plicní
|
![]()
Foto: WiKi
|
Název | Hlíva plicní |
Slovenský název | Hliva buková |
Latinský název | Pleurotus pulmonarius |
Kategorie | Houby Zdraví prospěšné |
Říše | Houby - Fungi |
Třída | Stopkovýtrusé - Basidiomycetes |
Řád | Lupenotvaré - Agaricales |
Čeleď | Hlívovité - Pleurotaceae |
Doba růstu | Květen - Listopad |
Hlíva plicní (Pleurotus pulmonarius (Fr.) Quél.) slovensky Hliva buková je jedlá dřevokazná houba z čeledi hlívovitých. PopisKlobouk 40-200mm, jazykovitý až vějířovitý, hladký, slonovinově nebo špinavě bělavý až světle žlutohnědý, na okraji stejně jako lupeny žloutnoucí. Je velmi podobná hlívě ústřičné, která je však šedomodré barvy a roste na podobných stromech avšak od října do prosince. VýskytHlíva plicní poměrně roste od května do listopadu (prosince) v listnatých a smíšených lesích, ale i v parcích a zahradách na odumřelých listnáčích (buky, lípy, třešně, osiky, jeřáby, vrby…). Hlívu plicní najdete ve stejnou dobu a na stejných místech jako hlívu ústřičnou, je dosti rozšířená. Měli byste dobře prohlédnout stromy, abyste ji nepřehlédli. Použití v kuchyniZ kulinářského hlediska je hlíva plicní všestranně využitelná. Při opatrném sbírání stačí jen otřít klobouky. Větší část třeňů, zvláště část přirůstající ke dřevu, uřízneme a zahodíme. Má příjemnou vůni, takže obohatí jídla ze směsi jiných hub. Léčebné účinkyHlíva plicní stejně jako ostatní druhy hub obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a stopových prvků, nejcennější jsou však látky zvané glukany. Mají na lidské zdraví více než příznivé účinky. Podporují imunitní systém, přímo zvyšují tvorbu protilátek proti patogenním bakteriím virům i plísním. Vedle třapatky nachové, echinacey, jde opravdu o nejvýznamnější imunostimulátor, který lze navíc užívat bez obav dlouhodoběji. Více o účincích najdete v hlívě ústřičné. Záměna
Extakt v nejvyšší kvalitě lze zakoupit zde |