Křemenáč osikový (Kozák osikový)
|
![]()
Foto: M.Růžek
|
|
Název | Křemenáč osikový (Kozák osikový) |
Slovenský název | Kozák osikový |
Latinský název | Leccinum rufum |
Kategorie | Houby Jedlé - velmi chutné |
Říše | Houby - Fungi |
Třída | Stopkovýtrusé - Basidiomycetes |
Řád | Hřibotvaré - Boletales |
Čeleď | Hřibovité - Boletaceae |
Doba růstu | Květen - Srpen |
PopisKlobouk je v mládí polokulovitý až sklenutý, později klenutě rozložený až téměř plochý, průměr 4-20 cm, červenooranžový Nalezneme u něj bílé, vínově načervenající rourky, zato póry má drobné, bílé až smetanové, na otlaku vínově rezavé. Třeň je veliká 8-18 x 2-6 cm. Pokožka třeně je v mládí bělavá, na rozdíl od ostatních křemenáčů bez tmavých šupinek. Tyto odstálé hrubými červenohnědými až rezavohnědými šupinami. Dužninu má smetanovou, na řezu vínově červenající, pak až fialovějící. Chuť a vůněKřemenáč osikový má příjemnou chuť a vůni houbovou. Tato houba je jedlá, staročeská a tržní ač ostatní křemenáče /smrkový, dubový/ se začínají stávat vzácnými a chráněnými. VýskytRoste od května do října, roztroušeně pod osikami, se kterými tvoří mykorrhizu, v listnatých a smíšených lesích, ve stromořadích u cest a v osikovém mlází na bohatých i písečných půdách. |
Zatím není vložen žádný komentář. |