» Registrace
» Ztráta hesla

» Přidat houbu
Počet houbiček: 122

Hřib žlučník (hořčák)
Podhríb žlčový  |  Tylopilus felleus

Kategorie: Houby Nejedlé


Foto obrázek houby Hřib žlučník (hořčák) | Tylopilus felleus | Podhríb žlčový
Foto: WiKi


Název Hřib žlučník (hořčák)
Slovenský název Podhríb žlčový
Latinský název Tylopilus felleus
Kategorie Houby Nejedlé
Říše Houby - Fungi
Třída Stopkovýtrusé - Basidiomycetes
Řád Hřibotvaré - Boletales
Čeleď Hřibovité - Boletaceae
Doba růstu Červen - Září


Popis

Klobouk průměr 5 - 20 cm někdy i větší. Je smetanově hnědé, žlutohnědé, červenavě hnědé, světlehnědě kožové, ale i tmavohnědé barvy, sametový, polštářovitý, pomačkáním černající. Pokožka je na omak kožovitá a obtížně slupitelná. Nepatrně za vlhka slizký.
Rourky jsou vysoké bílé, snadno oddělitelné, brzy špinavě narůžovělé, světle lososové až masově růžové, v mládí ke třeni přitisklé, později odsedlé a polštářovitě ven vyklenuté. Póry jsou barvy rourek ale stářím a pomačkáním rezavějí.
Třeň 4-15 cm vysoký, 1-6 cm tlustý, v mládí soudkovitý, později kyjovitý nebo válcovitý na bázi ztlustlý. Nahoře nečistě bělavý, dole žlutohnědý, nápadný ostře vyniklou velkookou hnědou síťkou.
Dužnina je masitá, dosti tuhá, stárnutím měkne, ve třeni až vláknitá, bělavá, pod povrchem klobouku hnědoolivová, někdy na řezu slabě růžovějící velmi nepříjemně hořké chuti, vůně slabě houbová.
Výtrusný prach je růžový, šedorůžový až vínově červený, výtrusy elipsoidně vřetenovité, hladké, skoro bezbarvé velikosti 11-18 x 3-5 µm.

Výskyt

Výskytuje se ve všech lesích, hlavně jehličnatých na kyselém podkladu ve vyšších polohách. Někdy roste i ze ztrouchnivělých pařezů. Upřednostňuje bory, modřínové hájky a smíšené lesy, chudou kyselou hlinitou i písčitou půdu. Najdeme jej i v ochuzených kyselých nížinných bučinách, tak ve smrkových monokulturách v rovině a pahorkatině ovšem na nevápenité půdě.

Chuť

Je nepoživatelný pro svou velice hořkou chuť. Jediná houba dokáže dokonale zkazit celé jídlo. Vyloučit se nedají ani žaludeční a střevní potíže.

Synonyma

  • podhřib žlučový
  • hřib hořký
  • lidově také hořčák, žlučák nebo štípák

Možné záměny



Podobné houby



Diskuze, komentáře ...
( Celkem: 0 )
Jméno:   
E-mail:   
Vzkaz: 
Aktivní odkaz přidáte takto:
link[http://www.adresa.cz]
Antispam:   
   



 Stará Paprika
18:16:27 - 31.10.2019  
Z hřibu, z mladé plodnice, lze vyrobit domácí lék na žaludeční potíže, zejm. po požití nekvalitního pokrmu, zejm. podávaných na rautech. Mladou plodnici nakrájíme a dokonale vysušíme až přesušíme. Rozdrtíme na prášek a uložíme do dózičky, pečlivě uzavřeme, popíšeme a uložíme do lékárničky. Jakmile se začne hlásit žaludek, že nějaká potrava nebyla na výši, sáhneme po tomto prášku a na oplatku či krajíček chleba naneseme malé množství sušeného hřibu hořč. Za takové 1-2 hodniky udělá v žaludku takový pořádek, že můžete na ten raut znova, nedostanou vás. Pocit asi jako po malém panáčku ferneta, ovšem bez alkoholového efektu. Osobně vyzkoušeno.



TOPlist

Poděkování za fotografie a texty: eM.eR. | WiKi 2016 © PiDi Soft |  Mapa stránek