Hřib žlučník (hořčák)
|
![]()
Foto: WiKi
|
Název | Hřib žlučník (hořčák) |
Slovenský název | Podhríb žlčový |
Latinský název | Tylopilus felleus |
Kategorie | Houby Nejedlé |
Říše | Houby - Fungi |
Třída | Stopkovýtrusé - Basidiomycetes |
Řád | Hřibotvaré - Boletales |
Čeleď | Hřibovité - Boletaceae |
Doba růstu | Červen - Září |
PopisKlobouk průměr 5 - 20 cm někdy i větší. Je smetanově hnědé, žlutohnědé, červenavě hnědé, světlehnědě kožové, ale i tmavohnědé barvy, sametový, polštářovitý, pomačkáním černající. Pokožka je na omak kožovitá a obtížně slupitelná. Nepatrně za vlhka slizký. VýskytVýskytuje se ve všech lesích, hlavně jehličnatých na kyselém podkladu ve vyšších polohách. Někdy roste i ze ztrouchnivělých pařezů. Upřednostňuje bory, modřínové hájky a smíšené lesy, chudou kyselou hlinitou i písčitou půdu. Najdeme jej i v ochuzených kyselých nížinných bučinách, tak ve smrkových monokulturách v rovině a pahorkatině ovšem na nevápenité půdě. ChuťJe nepoživatelný pro svou velice hořkou chuť. Jediná houba dokáže dokonale zkazit celé jídlo. Vyloučit se nedají ani žaludeční a střevní potíže. Synonyma
Možné záměny
|
18:16:27 - 31.10.2019 | |||
Z hřibu, z mladé plodnice, lze vyrobit domácí lék na žaludeční potíže, zejm. po požití nekvalitního pokrmu, zejm. podávaných na rautech. Mladou plodnici nakrájíme a dokonale vysušíme až přesušíme. Rozdrtíme na prášek a uložíme do dózičky, pečlivě uzavřeme, popíšeme a uložíme do lékárničky. Jakmile se začne hlásit žaludek, že nějaká potrava nebyla na výši, sáhneme po tomto prášku a na oplatku či krajíček chleba naneseme malé množství sušeného hřibu hořč. Za takové 1-2 hodniky udělá v žaludku takový pořádek, že můžete na ten raut znova, nedostanou vás. Pocit asi jako po malém panáčku ferneta, ovšem bez alkoholového efektu. Osobně vyzkoušeno. |